VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ZRAKOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ВАЗДУХОПЛОВНИ САВЕЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

AERONAUTICAL UNION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

Established 1926.

logo

Vijest AGrand Prix FAI-Svjetske vazduhoplovno sportske federacije u jedriličarstvu za 2019/2020.godinu će se održati i u Bosni i Hercegovini. Prvo kolo će biti održano u Livnu, od 27.07. do 03.08.2019. godine, a organizacija je povjerena Aeroklubu „Livno“. Ostalih sedam kola će biti održano u Južno Afričkoj Republici, Čileu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Švedskoj i Italiji.

FAI Grand Prix u jedriličarstvu je nastao od originalne ideje da bi ovaj sport učinio pristupačnijim i vidljivijim za širu javnost i pojednostavio sistem bodovanja kako bi gledatelji mogli vidjeti ko je pobijedio, jer će jedrilica preći ciljnu liniju ispred njih.

Ovo takmičenje počinje na drugačiji način i ima potpuno drugačiji sistem bodovanja.

Serija kvalifikacionih takmičenja se održava u različitim zemljama u periodu od jedne godine (sa dodatnim vremenom zbog promena u metrološkim uslovima i različitim vremenskim zonama) i u finalu se sastaju po dva najbolja takmičara iz svakog kola, tako da je zaista šampionska konkurencija.

Broj učesnika je uglavnom ograničen na 20, budući da svi takmičari počinju u isto vrijeme i mogu letjeti i sletjeti vrlo blizu jedan drugome i vrlo blizu.

Zadaci mogu imati rutu iznad ili u blizini aerodroma, i više od jednom, da bi gledaoci imali priliku da vide kako se trka odvija pred njihovim očima, a dok jedrilice nisu vidljive, oprema za praćenje koju nose jedrilice može poslati pravu snimku, o svojim pozicijama i okruženjima na ogromnim ekranima ili kompjuterima na aerodromu i na internetu, tako da zaista maksimalan broj ljudi može biti dio ovog uzbudljivog takmičenja.

logo

Established 1926.

Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine

Ćemaluša bb, 71000 Sarajevo, BiH

Kontakt informacije:

+387 (0)61 268 814

info@vzsbih.ba

vaz.savez.bih@gmail.com

logo

VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE - sva prava pridržana