VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ZRAKOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ВАЗДУХОПЛОВНИ САВЕЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

AERONAUTICAL UNION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

Established 1926.

logo

Prijedor 1

Peto, predzadnje kolo ovogodišnjeg, sedmog izdanja Lige istočne Evrope u skokovima na cilj (East European Accuracy Cup/EEAC), završeno je 03.09.2023. godine popodne na malom sportskom aerodromu u rumunskom gradiću ZĂRNEȘTI (Zernešti), skijaškom centru za alpske i nordijske discipline pod obroncima Karpata. Za padobransku ekipu Aero-kluba „Prijedor“ mukotrpni put od nepunih 2.000 kilometara isplatio se u potpunosti.
U ovom kolu takmičilo se devet ekipa, 36 takmičara iz Moldavije, Rumunije, Mađarske, Poljske, Bugarske i BiH. Prijedor Team nastupio je u sastavu: Draško Lajić, Goran Stojanović, Siniša Vujaković i Aleksandar Cvetković. U igri je bilo jako puno – odbrana šampionske (Siniša Vujaković) i vicešampionske (Aleksandar Cvetković) titule u pojedinačnoj i srebrne medalje u ekipnoj konkurenciji iz prošle godine, kao i obaveza da u Prijedoru ostane i titula ekipnog pobjednika Lige u generalnom plasmanu iz 2022. godine. Iako cilj nije u potpunosti ostvaren, Prijedorčani su ipak trijumfalno završili nastup u Rumuniji.

Draško Lajić osvojio je prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, s ukupno osam centimetara iz sedam turnusa i fantastičnom serijom od četiri „nule“ (pogotka u centar elektronske mete, u kružić prečnika dva centimetra), a Goran Stojanović s 13 centimetara zauzeo je treće mjesto, iza Poljaka Rafala Zgierskog, koji je sakupio 11 centimetara. Stojanoviću je ovo prva EEAC medalja, a Lajiću druga šampionska titula ovogodišnje Lige.
U ekipnoj konkurenciji, odluka o šampionskoj tituli pala je u finalu, u posljednjem skoku. Pobijedila je ekipa Szolnok iz Mađarske, koja je iz sedam turnusa sakupila 70 centimetara, ispred Aero-kluba „Prijedor“ sa samo tri centimetra više i poljske ekipe Krakow Wawel, sa 75 centimetara. Pošto posljednji, osmi turnus nije održan, Prijedorčani su ostali uskraćeni za šansu da se i u ekipnoj konkurenciji okite šampionskom titulom.

Sljedeća destinacija za prijedorske ciljaše, čiji je nastup u Rumuniji finansijski podržao Salon namještaja Robini iz Prijedora, je Ptuj/Slovenija, gde će narednog vikenda biti održan 44. Ptujski pokal, a finalno kolo Lige istočne Evrope planirano je za 15-17. septembar u Segedinu/Mađarska, gdje pada konačna odluka o titulama pojedinačnog i ekipnog pobjednika EEAC u generalnoj konkurenciji.

prijedor 2

prijedor 3

logo

Established 1926.

Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine

Ćemaluša bb, 71000 Sarajevo, BiH

Kontakt informacije:

+387 (0)61 268 814

info@vzsbih.ba

vaz.savez.bih@gmail.com

logo

VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE - sva prava pridržana