VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ZRAKOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE | ВАЗДУХОПЛОВНИ САВЕЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

AERONAUTICAL UNION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

Established 1926.

logo

Jedrilica kava

Vazduhoplovno jedriličarstvo je pojedinačni sport, tako da se ekipa Kluba ili Reprezentacija sastoji od pojedinaca.

Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine je nadležan za provođenje Prvenstva BiH i nastupe Reprezentacija.

Svjetska vazduhoplovno-sportska federacija FAI, svake godine naizmjenično, provodi prvenstva Svijeta i kontinentalna prvenstva (u našem slučaju prvenstva Evrope), za seniore.

U godini provođenja evropskog prvenstva se provodi prvenstvo Svijeta za juniore i žene.

Vazduhoplovno jedriličarstvo je sportska i rekreativna aktivnost bez motornih letjelica- jedrilica koji koriste termalne stubove, koji omogućavaju "penjanje" na određene visine, što omogućava dodatno letenje. Jedrilice mogu da jedre i na padinskom vjetru.

Postoji nekoliko načina za polijetanje jedrilica, ali za takmičenja najčešći je vučenje aviona za koji je jedrilica vezana konopcem (aviozaprega).

Klase jedrilica

Sistem klasa razvio se iz tri osnovne kategorije, na osnovu raspona krila. To su: Standard i 15-metarska klasa, oba sa istim rastojanjem od jednog vrha krila do drugog. Standard klasa nema zakrilca, dok 15 metarska klasa ima zakrilca. Treća tradicionalna klasa je otvorena klasa u kojoj su dobrodošli različiti tipovi "velikih krila". Sve tri klase imaju spremnike balastne vode koji se odbacuju, kako bi se poboljšali učinci pod određenim uslovima.

1 dpj

1. 18

logo

Established 1926.

Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine

Ćemaluša bb, 71000 Sarajevo, BiH

Kontakt informacije:

+387 (0)61 268 814

info@vzsbih.ba

vaz.savez.bih@gmail.com

logo

VAZDUHOPLOVNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE - sva prava pridržana